Woodward’s Redevelopment

Woodward’s Redevelopment

Project Type: 
Concrete
Company: 
Lehigh Cement
Ocean Concrete

Woodward’s Redevelopment

Downtown Eastside, Vancouver, British Columbia
Completed 
2009

Project Facts

Height: 400 feet
Floors: 40
Size: 1,222,230 square feet
Concrete Volume: 60,000 cubic meters
Specialty Products: Tempo High-Early Age Strength Concrete, HighFlow

Awards

Project Overview

Originally built as a department store in 1903, the Woodward’s Building is a historic site in the Downtown Eastside of Vancouver. The Woodward’s Redevelopment Project was a major revitalization and renewal project for the area. All but the oldest part of the Woodward’s Building was demolished to create a new urban hub.

The new mixed-use buildings combine community housing, condominiums, government and nonprofit offices, a contemporary art school for Simon Fraser University (SFU), retailers, and a childcare centre. The conjoined towers total one million square feet and encircle a central courtyard. The project paved the way for the further development of Vancouver’s Gastown area.

Challenge

  • Deliver a modern, acoustically insulated base for the SFU Contemporary Arts Facility
  • Provide the technical expertise to meet design challenges for a variety of exposed feature walls

Solution

  • Ocean Concrete’s self-consolidating HighFlow thin topping concrete was used to create acoustically insulated slabs for the theatres, cinema halls and acoustic soundstage
  • A variety of proprietary products were used to deliver the specified architectural performance characteristics
  • More than 60,000 m3 of concrete was delivered to the project site. 18,800 m3 of Tempo High-Early Age Strength Concrete and 10,000 m3 of HighFlow were used for areas requiring architectural concrete with or without heavily congested reinforcing steel

Results

  • Numerous visually stunning and highly functionally rooms that plays hosts to artistic, student, entertainment and fundraising events every month
  • Concrete is a key component in many of the building’s architectural details including soaring ceilings, unusual wall and roof angles, and polished concrete floors